Arkitektstudentens hjem:
Sanne Storesund Hansson og Ragnhild Skoglund

Det er ingen hemmelighet at studenter flest bor ganske kummerlig og aksepterer en standard mye lavere enn resten av befolkningen. Arkitektstudenter jobber ofte med å tegne andres drømmebolig, men hvordan bor de selv? På lik linje med NRKs serie “Arkitektens hjem” skal vi i Tidsskriftet A ta et dypdykk i arkitektstudentens hjem. Denne gangen tar vi turen hjem til Sanne og Ragnhild.


Navn: Ragnhild Skoglund, Sanne Storesund Hansson
Adresse: Schøyens gate
Månedsleie: Sanne eier, Ragnhild leier for 5250, Vasuki for 5750
Størrelse: 86 kvadrat
Antall samboere: Vi er tre med Vasuki. 
Etasje: 5. uten heis


Nevn en arkitekt som inspirerer dere
Ragnhild: Jeg syns Luis Barragan lager veldig mye kult, og spesielt mye banebrytende for den gjengse nordmann. Særlig inspirerende mtp. form og farge. Også er jo Zaza Hadid ganske inspirerende da.

Sanne: Har ikke en spesifikk arkitekt i tankene. Er vel leiligheten i seg selv jeg ble forelska i, har en svak ting for de med stort forbedringspotensiale og finurlige løsninger.

Hvordan kan man se det i hjemmet deres?
Ragnhild: Tja, det kan man vel egentlig ikke. Når soveromsveggen blir malt derimot!!

Hvordan har dere satt deres personlige preg?
De fleste av maleriene og bildene har vi laget selv. I tillegg er det litt hjemmesnekk her og der, bla. sittebenken ved kjøkkenbordet, klesstativet og noen av boksene over TVen, samt hyllen av paller. Noen av blomsterpottene er også støpt på betongpraksis hos Unicon (produktplassering?)
I tillegg jobber vi med en daybed av paller til balkongen! Ikke at det egentlig er noe særlig hast når man ser på trondheimsværet.

Hvilket rom er hjerterommet?
Stua, helt klart. Her sitter vi mye sammen med kveldsmat og en eller annen episode fra NRK nett-TV. I tillegg er kjøkkenbordet veldig hyggelig med plass til mange middagsgjester.

Hva er konseptet?
Fokus på varme farger og et hyggelig sted å være. En god blanding av gjenbruk, hjemmelaget og arv gir et lunt miljø.

Er det et hjem? Hva betyr et hjem for dere?
Absolutt! Det føles alltid fint å komme hjem hit.

Ragnhild: Et hjem er et sted hvor jeg kan være alene og uforstyrret, men også ha gjester og være sosial med kollektivet. Det er et sted man vil lage mat, sove og gjøre alt av praktiske greier som klesvask og dusjing. Rommet mitt er veldig hjemlig, og der er jeg mye. Dit går jeg for å lade opp, for å lese eller se serier.


Sanne: Dette er et hjem der jeg virkelig føler jeg kan lade opp, og et sted jeg føler jeg har friheten til å forme selv. Jeg setter stor pris på at både Vasuki og (kanskje spesielt) Ragnhild har satt sitt preg på leiligheten, det har skapt en følelse av felleskap som et hjem aldri burde være foruten. Det er også alle de små endringene som gradvis har satt preg på leiligheten som gir den tilhørighetsfølelsen som jeg forbinder med et hjem. Det er jo…mitt, på godt og vondt

Hva er det beste med å bo her?
Ragnhild: Først og fremst at det er veldig romslig! Det er flere oppholdssoner, så man kan være sammen i fellesområdene uten at man sitter ‘’oppå’’ hverandre. Jeg trives veldig godt på kjøkkenet, spesielt på dagtid da det er mye lys og det varmes opp av sola. I tillegg ligger bygget utrolig gunstig plassert med tanke på alle daglige gjøremål. Feks: begynner forelesning 0915 går vi hjemmefra 0911 og da rekker vi akkurat å storme inn på sal tre min seine klokken 0918! Perfekt :–)

Sanne: Er det lov å si at man kan gå rundt naken? Vi har så og si ingen gjenboere og det er utrolig flott å kunne bo så nærme skolen (og samf) og fortsatt ha et veldig privat sted å komme hjem til. (og så vil 80. åringen i meg tilføye at all lagringsplassen er gunstig).

Hva er det dårligste?
Den høye takhøyden gjør at det er et stort volum som skal varmes opp, og dermed blir det ofte litt kaldt. I tillegg er det dårlig med dagslys på stua, men heldigvis mye på kjøkkenet. Også har varmekablene på badet streiket…

Kan dere beskrive dette hjemmet med ett ord?
Kult??

Hvor høyt er det under taket?
1,2 – 4,5 m. Stua, kjøkkenet og gangen er egentlig et stort rom, men den varierende takhøyden bidrar til at det oppleves betraktelig mer avgrenset fra hverandre. Hemsen er litt lav under taket, men det gjør det jo bare ekstra spennende hæ.

Har dette hjemmet noen hemmeligheter?
Hemsen er ikke akkurat en hemmelighet, men en skjult skatt. Her er det plass til opptil 7 overnattingsgjester. Det kommer ofte godt med!  

Hvordan kan man se at arkitektstudenter bor her?
Mye kroppskunst, et lass med vinglass og liberale holdninger. I tillegg kan man spotte det i vedkurven. Der ligger det mye modellmateriale og rester fra bla. 1.klasse sitt 1:1 prosjekt. Det har vi fyrt godt på, mang en gang.

Er dere opptatt av hvordan det ser ut her?
Ragnhild: Ja, det vil jeg si. Dag til dag-utseendet det varierer jo litt ettersom hvor travelt man har det, men stort sett ser det greit ut!

Sanne: Må innrømme at det aldri har vært så rent som når vi tok bilder til dette her, og den vasken trengtes. I tillegg er det jo virkelig bare en lang prosess for å få det slik man ønsker det på et studentbudsjett, men tror ikke vi kommer unna at vi bryr oss vel litt mer enn andre – om kanskje litt andre ting enn andre også.