DETOUR: Piacenza, Italia

Det er mange måter en arkitekturutdanning kan gjennomføres på. Noen velger å ta alle fem årene i strekk, på samme sted. Andre velger å ta deler av utdanningen ved en annen skole, ofte i et annet land, mens enkelte tar ett eller flere års permisjon for å få andre perspektiver. Tidsskriftet A har nådd ut til et knippe av dem som har valgt en annen vei, og fått innsikt i hvordan tilværelsen deres er.


Navn: Malin Dalby Borger og Ruben Ratkusic
Situasjon: Utveksling
Sted: Piacenza i Italia
Skole: Politecnico di Milano
Program: Sustainable Architecture and Landscape Design


Beskriv en vanlig dag for dere.

Vi står opp kl. 8 og spiser frokost sammen før vi går til skolen som etter planen skal begynne kl. 9.15, men vanligvis ikke begynner før kl. 9.45. Vi har forelesning, gjennomgang eller seminar frem til kl. 13.00. I lunsjen pleier vi å spise på en café sammen med noen italienere, da spiser vi som regel pasta. Så har vi skole igjen fra kl. 14.15 til kl. 18.00. Etter går vi som regel hjem og spiser middag før vi gjør mer skole eller slapper av.

Hvordan ser arbeidsplassen (pult/kontor/sal) deres ut?

Skolen vår er et gammelt slakteri og et gammelt kloster, som begge er restaurert og tatt godt vare på. Det er veldig fine lokaler, selv om akustikken ikke alltid er passende for forelesninger. Skolen her tilbyr ikke egne arbeidsplasser og i tillegg stenger lokalene kl.19.30, så eget arbeid foregår hjemme i stua vår!

Hvordan er arbeidskulturen der dere er?

Dagene våre er veldig lange med forelesninger fra kl. 9 til kl.18 hver dag, og derfor blir mye av eget arbeid med prosjekt gjort etter kl.19 om kvelden. I og med at det er et internasjonalt program har vi ulike arbeidskulturer, men lærerne forventer kvalitet på det vi leverer hver uke. Derfor jobber de aller fleste hardt og mye med prosjekter her. I andre fag har vi funnet ut at det er mer vanlig å jukse enn å studere her i Italia…

Hvor er favorittstedet deres?

Favorittstedet vårt er faktisk leiligheten. Den har etterhvert blitt hjemmet vårt hvor man kan slappe av og kose seg. Vi er heldige som har stue og kan arrangere middager og fester hos oss! I tillegg har leiligheten skikkelig fin utsikt over byen og masse fint lys!

Hva er det beste med utvekslingen deres?

Det beste er at man får oppleve en annen kultur og et annet land. Vi har fått se en god del steder i Italia og oppleve de gamle, fine byene her. I tillegg er det utrolig god mat og et interessant språk vi prøver å lære oss.
Skolen vår har en del utvekslingsstudenter så vi har fått venner fra alle verdens hjørner og man kan lære så utrolig mye av hverandre. Det er fint!

Hva er det dårligste?

Det dårligste med utvekslingen hittil er nok mengden arbeid. Det har vært et sjokk for oss begge. Dette semesteret har vi hatt rundt 1800 timer med skole, det er en god del mer enn noe semester i Trondheim.
I tillegg er det lite som er lagt til rette for studenter, f.eks. må vi printe på butikker hele tiden fordi skolen ikke har printere og vi må jobbe hjemme.

Hva er den største kontrasten?

Den største kontrasten på studiet må være strukturen. Hjemme er alt godt planlagt og forberedt, lærerne møter opp på tiden og gir klare beskjeder. Her er det ikke sjelden læreren dukker opp en time for sent, eller at man venter på gjennomgang i flere timer. Til tider er venting en stor del av dagen og kan være ganske så frustrerende!

Hvorfor valgte dere å dra på utveksling?

Vi valgte å dra på utveksling for å få litt ny «input» og et annet perspektiv på arkitektur. Mest av alt ville vi på utveksling for å oppleve et annet land og en annen kultur!

Er det noe dere savner fra studenttilværelsen på NTNU?

Det vi begge savner mest er klassen vår med det gode klassemiljøet og vennene våre der. Den kulturen og atmosfæren vi hadde der var utrolig fin! I tillegg savner vi en fast arbeidsplass og tegnesalen med kaffetraktere og rot.
Vi har fått erfare at den utdanningen vi får på NTNU er veldig bra, og det er enklere å sette pris på den nå!