Arkitektstudentens 2. hjem

Det er ingen hemmelighet at studenter flest bor ganske kummerlig og aksepterer en standard mye lavere enn resten av befolkningen. Arkitektstudenter jobber ofte med å tegne andres drømmebolig, men hvordan bor de selv? På lik linje med NRKs serie “Arkitektens hjem” skal vi i Tidsskriftet A ta et dypdykk i arkitektstudentens hjem.

Dette er en spesialutgave av arkitektstudentens hjem. Denne uken skal fire arkitektstudenter vise frem det som har vært deres andre hjem dette semesteret, tegnesalen!

Foto av: Guro Reinaas, Fatin Radi, Thomas Klungland, Quynh Lan Truong


Navn: Ola Singsdal

Kurs: ARK1

Antall sidemenn: 3, omtrent 75 på salen


Nevn en arkitekt som inspirerer deg.

Jeg har for øyeblikket ingen store inspirasjonskilder innenfor arkitekturverdenen, da jeg fortsatt er ganske fersk. Jeg ser heller opp til forskjellige typer håndverkere. Det erinspirerende å se på de tradisjonelle spesialistene som har viet livet sitt til å mestre en form for håndverk. De som inspirerer meg i enda større grad er tusenkunstnerne, som henter teknikker fra forskjellige disipliner, tilpasserdem til sine egne formål og går i dybden der de ønsker.

Hvordan kan man se at dette er din plass?

Det er jo veldig mye saker her man strengttatt ikke trenger for å tegne plan og fasader. Når jeg starter på et prosjekt vet jeg aldri hvordan det kommer til å se ut til slutt og jeg vet enda mindre om hvordan prosessen kommer til å være. Derfor liker jeg å ha mange potensielle”arbeidsmetoder” på en armlengdes avstand.


Er det et andre hjem? Hva betyr et hjem for deg?

Jeg føler meg absolutt hjemme på tegnesalen, ja. Det er litt sammensatt. En stor del av det er jo absolutt at vi tilbringer veldig mye tid her i løpet av året. Spesielt i sluttfasen av et prosjekt. En annen ting som har mye å si for meg personlig er at jeg føler meg trygg på å sette igjen verktøyet mitt her, eller la pcen stå over natten. At man kan etablere en base hvor man har alt man trenger for å jobbe effektivt. Det er kanskje det beste med å jobbe her. Det er også mange distraksjoner her, og det er mange ting man kan gjøre som har en grad av relevans for prosjektet, så man må være litt bevisst. Det er fint å kunne veksle mellom hva man jobber med, men jeg må passe litt på at det ikke går over til 100% prokrastinering.

Er du opptatt av hvordan det ser ut her?

Estetikken henger her veldig tett sammen med funksjonaliteten i mine øyne. Når alt verktøyet og materialet er der det hører hjemme i systemet, jobber jeg mer effektivt, og da ser det også bedre ut. Når det er sagt, midt i et prosjekt blir det ofte ganske rotete, men da går det også merkbart utover produktiviteten. Samtidig når det er på sitt mest rotate at det blir tydelig hva som trenger å settes i system, eller trengs å organiseres på en annen måte. Det kreves mye prøving og feiling for å legge til rette for en optimal arbeidsflyt.

Hva er det viktigste du har på tegnesalen?

Det viktigste jeg har på tegnesalen er sannsynligvis pappkniven min. Jeg har en veldig slank og fin variant med ganske smale blader som jeg er veldig fornøyd med. Den brukes til alt mulig, fra å få en perfekt egg på blyanter, til å kutte tape, ark og spikking av skalafigurer. Den er alltid enten i høyre baklomme eller i boksen sin på tegnebordet.


Hva er ditt beste tips til livet på tegnesalen?

Hvis du sitter fast eller kreativiteten har tørket litt ut, lag deg en kopp kaffe/te og gå rundt i salen i en liten time. Studer hva folk jobber med, og prat om de forskjellige prosjektene. Når jeg ser alle de forskjellige måtene andre folk angriper den samme oppgaven på, hjelper det meg veldig å få litt perspektiv. Ta av skylappene, liksom. Også er det ikke til å stikke under en stol at et lite glass rødt på kvelden gjør underverker for den kreative prosessen.Navn: Sondre Jørgensen

Kurs: ARK3

Antall sidemenn: 3, 64 på salen


Hvordan kan man se at dette er din plass?

Det ligger som regel en haug med tracing på pulten, et par planter, og et glass med vin.


Er det et andre hjem? Hva betyr et hjem for deg?

Ja vil nok si det er et hjem, et andre hjem. Som mange andre tilbringer jeg det meste av dagen min her, men er alltid høydepunkt å komme hjemhjem til senga. Så for å svare på det neste spørsmålet: er et hjem der hvor senga er plassert, og hvor det, som oftest, er mat i kjøleskapet.

Hva er det beste med å sitte her?

Det beste med å sitte her er de hyggelige folka som sitter rundt. Selv om man sitter 12 timer på en og samme plass, kan man alltids snu stolen og slå av en prat med andre medstudenter.


Hva er det dårligste?

Det dårligste er kanskje at det er langt unna senga (bor altså på Tiller)

Kan du beskrive denne plassen med ett ord?

Ville beskrevet plassen min som: Kaffe


Er du opptatt av hvordan det ser ut her?

Ja egentlig men samtidig ikke. Liker at det står noe som kan likne på hjemme men samtidig er det jo alltid rotete… slik som hjemme… så ja

Hva er det viktigste du har på tegnesalen?

Det viktigste jeg har er definitivt kaffen.


Hva er ditt beste tips til livet på tegnesalen?

Alltid ha kaffe, te eller valgfritt alkohol til disposisjon på sal.Navn: Anna Echman

Kurs: ARK5

Antall sidemenn: 5 i gruppa, 21 på salen


Nevn en arkitekt som inspirerer deg?

Gud, the O.G. architect.


Hvordan kan man se dette på plassen din?

Jeg har jo dedikert plassen min til Guds son da.


Er det et andre hjem? Hva betyr et hjem fordeg?

Jeg vil jo på en måt esi det nå, jeg er jo her mer enn jeg er hjemme. Men på en annen side betyr et hjem for meg et sted der man ser Harry Potter, og det gjør jeg ikke her.


Hva er det beste med å sitte her?

Bortsett fra julepynten, så er det denne utrolig hyggelige gruppa. Verdens beste gruppe. Vi ler, og vi ler, og vi ler. Stor shoutout til kosegruppa.

Hva er det dårligste?

Det er så hyggelig at man ikke klarer å konse. Folk klager på at vi synger.


Kan du beskrive denne plassen med ett ord?

Kan jeg ta to ord?? Helt greit.


Er du opptatt av hvordan det ser ut her?

Nei.


Hva er det viktigste du har på tegnesalen?

Jeg lurer på om det er den her. (Holder opp julekule).


Hva er ditt beste tips til livet på tegnesalen?

Å ha en sånn her. (Holder opp julekule).Navn: Mariann Stensaas

Kurs: Diplom

Antall sidemenn: 1, 13 på salen


Hvordan kan man se at dette er din plass?

Man kan kanskje kjenne igjen den store gule te-koppen min.


Er det et andre hjem? Hva betyr et hjem for deg?

Jeg er usikker. Jeg tenker at arbeidsstedet og hjemmet ideelt sett er to forskjellige steder, et sted å være virksom, et annet sted å koble av, men jeg tilbringer såpass mye tid her at det flyter ut litt. Det handler også om følelsen av å være hjemme så jeg kan vel kanskje kalle det”mitt andre hjem”.

Hva er det beste med å sitte her?

Vi er ganske få som tar diplom dette semesteret, så vi har god plass og det er rolig og lett å konsentrere seg.


Hva er det dårligste?

Jeg savner å sitte ved et vindu.

Kan du beskrive denne plassen med ett ord?

Prosess …


Er du opptatt av hvordan det ser ut her?

Det avhenger helt av stressnivået i prosessen min. Kaos i hodet = kaos på pulten og omvendt.


Hva er det viktigste du har på tegnesalen?

Utenom Mac’en og et utvalg essensielle blyanter, viskelær og tusjer så synes jeg det er viktig å gjøre arbeidsstedet mitt eget. Planten på pulten min, en fin kopp og gode bøker er viktige bidrag.

Hva er ditt beste tips til livet på tegnesalen?

Vaktmester Svein er en ressursperson! Bli god venn med ham!