Å bo sammen

Tekst av Malin Dalby Borger
Illustrasjoner: Ruben Ratkusic

Som arkitekturstudenter snakker man mye om å utfordre måten man bor og lever på. Vi snakker om at vi må endre hvordan vi lever for å redde denne verden fra global oppvarming, fra å drukne i plast og bli kvalt av miljøgasser, men det finnes andre aspekter. Vi skal leve sammen med folk fra andre kulturer og religioner –og vi ser at det ikke går på skinner.

 

Se for deg at du flytter til et sted helt ulikt der du kommer fra. Du forstår ikke språket, du kan ikke de sosiale normene, været er helt ulikt og maten smaker ingenting. I hjembyen din kjenner du alle, mens her kan du knapt nok hilse på naboene dine. På bussen er du vant til at det er masse prat, nå sitter alle helt stille og ser rart på deg om du prøver å starte en samtale.

Nina Lindholm er samfunnsengasjert og opptatt av at alle rundt henne har det fint! Foto: privat
Nina Lindholm er samfunnsengasjert og opptatt av at alle rundt henne har det fint! Foto: privat

I fjor var dette tilfellet for nesten 60 000 mennesker. Mange av dem flyktet fra uroligheter, krig og fattigdom. I Norge søker man trygghet og nye muligheter. Med en slik migrasjon kommer store prosesser for integrering – prosesser vi har problemer med å løse på riktig måte. Hvordan kan du og jeg, som studenter, være med på å hjelpe til?

Det var det spørsmålet Nina Lindholm (21) stilte seg i fjor. Hun hadde hørt om et prosjekt i Nederland der unge flyktninger bor og lever sammen med nederlandske studenter i kollektiv. Etter litt research fikk hun høre om et lignende prosjekt i Bergen. Hvorfor har vi ikke noe slikt her i Trondheim? Våren 2017 kontaktet hun flere i Trondheim kommune og i SiT (Studentsamskipnaden i Trondheim), og mange viste interesse. Trondheim vant i 2016 IMDis Bosettingspris for å være den beste kommunen til å bosette og integrere flyktninger, og er svært interessert i hvordan man på best mulig måte kan integrere flyktninger i samfunnet. Preben Viker har spesielt vært en pådriver fra Trondheim kommune til å starte opp prosjektet og sammen med Nina har han satt sammen et team som skal drifte prosjektet BoSammen.

Fra venstre Preben Viker, Kim Hovden Duong, Ulrikke Bing og Mathilde Skeide Ruth. Foto: privat

Prosjektet som nå drives fremover av Kim Hovden Duong, Ulrikke Bing, Mathilde Skeide Ruth og Moha Mahdi skal være med på Trondheims mål om å bosette og integrere enslige mindreårige flyktninger i samfunnet. Frem til man er selvstendig, får man hjelp av kommunens oppfølgingsprogram til helsehjelp, kurs, skole, fritidsaktivitet, verge og husvert, ofte gjennom Opal, som er kommunens oppfølgingsteam. Det er når man er selvstendig og skal ut på leiemarkedet at prosjektet skal være med i prosessen. BoSammen skal matche en flyktning og et studentkollektiv, derfor er det startet opp en nettside der man registrerer seg med ulik info om blant annet interesser og fritidsaktiviteter. Slik håper man å finne personer som passer godt sammen. I dag jobber man for at SiT skal bli en større del av prosjektet, og at dette kan bli en naturlig del av studenttilværelsen.

Moha Mahdi forteller om sine erfaringer med livet i et studentkollektiv. Foto: privat

Vi har snakket med en av dem som nå driver prosjektet fremover, nemlig Moha Mahdi. Som 17-åring kom han til Trondheim som flyktning. Da han kom hit våren 2013 forstod han ikke språket eller kulturen. På sin første busstur til sentrum syntes han folkene på bussen så veldig sure ut. Han spurte kontaktpersonen sin om det var noe som hadde skjedd siden alle så så alvorlige ut. Kontaktperson kunne fortelle at folkene bare hadde hatt en lang dag på jobb. Nå forteller han på trønderdialekt om hvordan han nå er en av de sure folkene på bussen.

Mahdi forteller om den første tiden i Norge.
Jeg fikk jobbe i barnehage og lære meg norsk. Barn har en enkel måte å forklare ting på. Hvis du ikke forstår bare peker de. Etter bare to måneder i barnehagen kunne jeg veldig mye norsk.
I et kollektiv med voksne på Byåsen lærte han å lage mat og å leve selvstendig. Senere flyttet han i en hybel alene.
– Etter bare tre måneder orket jeg ikke mer. Det var kjedelig og ensomt, forteller han.
Da flyttet Mahdi inn i et studentkollektiv på Solsiden. Han forteller om en veldig morsom tid, der han kunne lære de han bodde med om somaliske klær og mat. Han fikk hjelp til lekser og språket.
– Jeg trivdes veldig godt, sier han og forteller om hyggelige samtaler.
Nordmenn er veldig nysgjerrige og spør spørsmål om rare ting, ler han.

Mahdis erfaringer fra livet i kollektiv med studenter har vært en viktig faktor i å drive prosjektet videre. Nina forteller om et ønske om flerkulturelle kollektiv der hovedfokuset ikke er integrering, men å lære av hverandre slik Mahdis kollektiv gjorde. BoSammen ønsker at studenter utfordrer den vanlige studenttilværelsen ved å leve sammen med en de ikke kjenner, med et annet språk, andre tradisjoner og verdier. Nina forteller om utvidede horisonter og nye perspektiv.
Jeg håper at noen har lyst til å ta det lille steget og flytte sammen med noen man ikke kjenner, fordi jeg tror at man ved å gjøre det kan vinne så mye. Vinne vennskap, nye erfaringer og forhåpentligvis masse gøy!

BoSammen oppfordrer deg som student til å utfordre måten du lever og bor på. Ved å registrere ditt kollektiv på nettsiden får du muligheten til å bli kjent med en person som kan lære deg om mat, kultur, klær og tradisjoner du ikke engang visste eksisterte. I tillegg til at verden blir et finere sted får du deg nye venner. Bli med!

Les mer om prosjektet og registrer deg på Bosammen.no.