Design og mote i 1963

Tekst og illustrasjon: Frida Kvernmo

På 60-tallet var det flere store skandinaviske designere, og Marimekko var kanskje blant de største på verdensbasis. Det finske merket hadde stor innflytelse på vestlig mote, og det store gjennombruddet i det amerikanske markedet kom da Jacqueline Kennedy begynte å bruke Marimekko-kjolene. Marimekko er spesielt kjent for dristige og fargerike mønstre, og «Unikko» er utvilsomt det mest kjente. Det populære valmuemønsteret ble designet av Maija Isola i 1964.

Det ikoniske lotusmønsteret som prydet kjøkkenutstyret til Cathrineholm på 60-tallet er kanskje en av de største designsuksessene i Skandinavia. Det var den norske kunstneren Arne Clausen som utformet det kjente lotusmotivet i 1963, i samarbeid med designeren Grete Prytz Kittelsen. De emaljerte kasserollene, fatene og bollene fant fort veien inn i alle norske hjem, og mønsteret er like populært i dag som den gang. Originalene fra Cathrineholm går til skyhøye priser, og danske Lucie Kaas har tatt i bruk lotusmotivet i sin Arne Clausen Collection.

«Ball Chair» ble designet av den finske møbeldesigneren Eerio Aarnio i 1963, og er en av de mest kjente klassikerne innenfor finsk design. Det futuristiske designet var mye påvirket av tidsånden, med blant annet månelandingen og nye sci-fi-filmer på markedet. Stolen ble mye omtalt som «et rom i et rom», på grunn av dens omsluttende form.

Lavalampen er en av de store klassikerne fra 60-tallet, og representerte på mange måter den psykedeliske epoken, hippiebevegelsen og romfartsalderen med sin rakettform og sitt fargerike lys. Den ble oppfunnet av Edward Craven Walker for Mathmos i 1963.

David Hicks var utvilsomt en av de mest innflytelsesrike interiørdesignerne i sin generasjon. Det var i 1963 at den britiske kunstneren begynte å designe egne tepper og tekstiler. De ikoniske geometriske mønstrene og den sterke fargebruken dannet grunnlaget for en mye beundret og kopiert stil.

Det strides om hvem som oppfant miniskjørtet, men man kan trygt si at Mary Quant var den største grunnen til at plagget ble så populært på 60-tallet. Det var i 1964 at den britiske designeren trakk skjørtekanten flere centimeter over kneet. Hun kalte skjørtet for ”the Mini”, etter favorittbilen sin, og slik ble det ikoniske plagget til. Miniskjørtet ble på mange måter symbolet på kvinnens seksuelle frigjøring.

Jacqueline Kennedy Onassis ble et globalt moteikon som presidentfrue på begynnelsen av 60-tallet. Hennes elegante og tidløse stil fikk navnet «the Jackie look», og signaturantrekket bestod av skreddersydde skjørt til rett under kneet, pillbox-hatt designet av Halston og hvite hansker. Det var et av disse antrekkene hun hadde på seg den skjebnesvangre novemberdagen i Dallas, Texas, i 1963 da ektemannen John F. Kennedy ble myrdet. Den rosa ulldrakten – en nøyaktig kopi av en klassisk Chanel-drakt – er kanskje det mest ikoniske og omdiskuterte plagget i amerikansk historie. I dag er drakten oppbevart i USAs nasjonalarkiv, fremdeles dekket i blod. Den matchende pillbox-hatten, som hun hadde på seg, forsvant og kom aldri til rette.

The Beatles ga ut sine to første album, Please Please Me og With The Beatles i 1963. Deres opptreden på The Ed Sullivan Show i 1964 betraktes som en milepæl i amerikansk popkultur og begynnelsen på den britiske bølgen. Det var starten på en æra med Beatlemania. Alle ville være som de fire bandmedlemmene, og alt fra hårfrisyrer (The mop-top) til dresser og støvler (Beatle boots) ble kopiert.

De to første James Bond filmene, Dr. No og From Russia with Love, premierte på norsk og amerikansk lerret i 1963. James Bond er kanskje den fiktive karakteren som har hatt størst innflytelse på moten gjennom tidene. Han satte finstasen på agendaen og inspirerte menn til å gå i dress. Den første bondpiken, Ursula Andress, skapte også motehistorie og bikinihysteri med sin opptreden i Dr. No. Det klassiske filmøyeblikket hvor hun kommer opp av havet iført hvit bikini, bidro i sin tid til gjennombruddet av bikinien.

Referanseliste:
Bourne, L.  (2014) A History of the Miniskirt: How Fashion’s Most Daring Hemline Came To Be.
Brooks, J.  (2013) Lava lamps: 50 years old and still groovy.
David Hicks (2016) 
Drash, W.  (2014) From 2013 to 1963: Looking back at a pivotal year.
Duckert, H.  (2013) Jackie i den rosa drakten. 
Hales, L.  (2005) Eero Aarnio: A Style That Stays Around. 
It all began in 1949 (2017) 
Oftestad, E.  (2013) – Det er min far som tegnet lotusmønsteret. 
Taylor, A. (2014) 1964: Beatlemania.