Arkitektstudentens hjem: Moholt spesial

Det er ingen hemmelighet at studenter flest bor ganske kummerlig og aksepterer en standard mye lavere enn resten av befolkningen. Arkitektstudenter jobber ofte med å tegne andres drømmebolig, men hvordan bor de selv? På lik linje med NRKs serie “Arkitektens hjem” skal vi i Tidsskriftet A ta et dypdykk i arkitektstudentens hjem. Denne gang besøker vi 5 arkitektstudenter som bor i den splitter nye studentbyen på Moholt. Hvordan er det å bo i et kollektiv med 14 andre mennesker? Og hvordan gjør man nummererte modulhybler til et hjem?

Foto: Magnus Selseng og Ruben Ratkusic


Navn: Sina, Simran, Jan, Sofie, Fatin
Adresse: Moholt Allmenning
Månedsleie: 4900 kr
Størrelse: 13 kvm. + fellesareal
Antall samboere: 14
Etasje: 7, 6, 3, 6, 2Sina Marie Hove

Hvordan har du satt ditt personlige preg på rommet ditt?

Hmm, det overdimensjonerte veggteppet mitt er kanskje det mest iøynefallende? Jeg fant det på et loppemarked, rett etter at jeg flyttet til Trondheim. Jeg bodde i en altfor stor hybel, og MÅTTE bare ha noe på veggen.


Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?

At jeg har alt fra tegneutstyr til vernehjelm liggende i hylla.


Hvordan brukes fellesarealene hos dere?

Fest. Litt lekser, litt fellesmiddag, litt Harry Potter på søndagskveldene. Men mest fest.


Hva er det beste med å bo her?

Alt er veldig enkelt.


Hva er det dårligste?

Institusjonsfølelsen. At man ikke har lov til å sette sitt eget preg på ting.


Er dette et hjem? Hva betyr et hjem for deg?

Ja, det begynner faktisk å bli det! For meg er et hjem et sted hvor du kan synge av full hals i dusjen.


Simrad Kaur Kular

Hvordan har du satt ditt personlige preg på rommet ditt?

Jeg misliker sterkt gulaktig lampelys, så i stedet for å ha lyset på, så har jeg en lysslynge hengt opp på veggen som skaper nice stemning. Jeg har hengt opp en del bilder, av venner og familie. Jeg har også en vane med å henge opp ting jeg holder på med på skolen for eksempel, eller noe jeg og noen venner har tegnet på tull. Jeg har hengt opp hundekalender, som jeg alltid hadde hjemme i Oslo. I tillegg til dette; et par «kunstverk» jeg har funnet på loppemarked. Jeg har små kaktuser og også en nesten død plante i vinduet, som jeg jobber med å gjenopplive. Sist men ikke minst har jeg selvlysende stjerner hengt opp i taket, som er koselig når jeg skal legge meg. 


Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?

Etter praksisuka for noen måneder siden, har jeg hatt en halv lecablokk og en teglstein jeg bruker som blyantholder i vinduet. Jeg har dragen vi bygde i fadderukene i første klasse liggende i rommet, med halen hengende fra «hemsen». Jeg har skisser av en katt og kattens proporsjoner rammet opp på veggen, i tillegg til noen rester av tekstureksperimentering vi holdt på med etter sommeren. Alt dette kan vel indikere at jeg holder på med et estetisk fag som arkitektur.


Hvordan brukes fellesarealene hos dere?

Det er veldig sosialt i mitt kollektiv. Vi har spisebord rett ved kjøkkenbenken, hvor folk spiser måltider sammen. Mange bruker også bordene til å lese til eksamen og gjøre øvinger sammen i løpet av dagen. På kveldene er det alltid noe som blir satt på på TVen, og vi ser på alt av filmer og serier sammen. Kjøkken, spisestue og stue er alt på et åpent plan, så det er alltid sosial kontakt mellom folk. Dette gjør at jeg de fleste kvelder nesten aldri er inne på rommet mitt, når mine 14 samboere sørger for at det er god stemning i fellesarealene.


Hva er det beste med å bo her?

Det beste med å bo her er to ting: folka jeg bor med og SiT. Som sagt, så bor jeg med herlige folk, og siden jeg har bodd her i halvannet år nå så har jeg nære bånd med mange her. Det er veldig deilig å ha en slags familie å komme hjem til. Eller noen å dra ut med i helgene .Alt er tilrettelagt, alt fra antall smørkniver og eggedelere i skuffen til en velfungerende oppvaskmaskin. Det er deilig å ikke måtte stresse med å skaffe nye hvitevarer eller handle inn masse nye tallerkener.  Og enda en ting; alle har sitt eget bad! Det er veldig veldig deilig med eget bad.


Hva er det dårligste?

Det dårligste er avstanden mellom Moholt og sentrum, og veien opp til blokka. Det kan derimot være basert på min late mening. Og rommene er avlange som er en irriterende form, i forhold til innredning og plassering av møbler. Jeg kan for eksempel ikke ha en stor bokhylle uten at det skal skape minimal gangplass fra senga til badet.


Er dette et hjem? Hva betyr et hjem for deg?

Dette er et hjem for meg, i den forstand at Moholt studentby er tilknyttet en gjeng med mennesker jeg kommer godt overens med og hvor vi passer på hverandre som en slags familie. Der familie er, er det hjem. Men det er ikke veldig hjemmekoselig her. Alt er veldig sterilt og nytt, og rommene har irriterende areal. Det er lytt mellom dørene, og spesielt jeg som har rom nærmest fellesarealet kan få med meg den minste lyd. Et hjem for meg er et sted jeg kan trekke meg tilbake og oppleve ro når jeg trenger det.


Jan Trinh

Hvordan har du satt ditt personlige preg på rommet ditt?

Jeg har en vegg med tegninger, masse fantasy- og bildebøker, og kosedyr. I tillegg liker jeg å ha rommet mitt litt mørkt.


Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?

Det ligger magasiner av A litt rundt og gjemt, masse papirer, tegneutstyr, kleine skissebøker, og absolutt ingen system.


Hvordan brukes fellesarealene hos dere?

Det er alltid noen på kjøkkenet som lager mat, eller ser på Paradise Hotel. Vil si at i det siste så har det vært den eneste bakgrunnsstøyen. Iblant har vi filmkvelder, noen ganger vors og få ganger fest. Men det er alltid koselig å være der fordi det alltid er noen der, eller så er det noen som kommer ut med jevne mellomrom.


Hva er det beste med å bo her?

Folka!


Hva er det dårligste?

Jeg bor i tredje og har direkte innsyn til  naboenes kjøkken, og de har innsyn til meg. Også er garderobeskapene sånn 1 meter dype og altfor smale, og hyllene over kjøleskapet er dimensjonert for mennesker som er over 2 meter høye.


Er dette et hjem? Hva betyr et hjem for deg?

Føles ganske institusjonelt, veldig barnehageaktig. Skikkelig sånn leirskole, barnehage for voksne-ish mennesker, eller SFO-overnattingsparty. Kjenner virkelig på at man ikke skal være her lenge. Veldig upermanent. Tenker at et hjem er et sted man vil returnere til, har litt permanens og et sted man kanskje får litt ro. Kanskje et sted man legger fra seg litt av seg sjæl.


Sofie Trovik

Hvordan har du satt ditt personlige preg på rommet ditt?
Jeg har en god del planter og en god del klær.

Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?
Det er overraskende få svarte klær på klesstativet mitt, men så har jeg to teglsteiner som kanskje røper meg.

Hvordan brukes fellesarealene hos dere?
Fellesarealet vårt brukes til mye annet enn bare å lage mat. Vi liker gamlehjemaktiviteter som å legge kabal, se på Farmen, strikke og gro planter.

Hva er det beste med å bo her?
Det beste er at vi er 15 personer som bor sammen. Jeg synes det er en perfekt mengde, og det er veldig hyggelig å alltid ha noen å spise middag med.

Hva er det dårligste?
Det dårligste er at det enten er dyrt eller slitsomt å komme seg hjem fra byen.

Er dette et hjem? Hva betyr et hjem for deg?
Dette er et hjem for meg. Det viktigste for at jeg skal føle meg hjemme er at jeg bor med folk jeg kjenner godt og har god kontakt med, og det har jeg absolutt her. Men hjemmefølelsen min svekkes litt av numrene på dører og skap.


Fatin Radi

Hvordan har du satt ditt personlige preg på rommet ditt?
Utenom bildene jeg har hengt på veggen, så har jeg ikke gjort noe særlig. Litt for fattig til å innrede det bedre for nå.

Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?
Det pleier å være en haug med tegneark på gulvet, men de har jeg gjemt bort. Kanskje bøkene. Ellers tror jeg ikke at det er mye som tilsier at en arkitektstudent bor her.

Hvordan brukes fellesarealene hos dere?
Aktivt. Vi har ofte filmkvelder, noen ganger fester. Andre ganger sitter folk bare og spiser middag sammen, snakker i sofaen og (sjeldent) trener.

Hva er det beste med å bo her?
At det er sosialt. Man blir kjent med koselige mennesker på tvers av mange forskjellige studier, hos meg er det 14 forskjellige. En annen ting er at det er mange fester på Moholt, så det skjer noe hver helg.

Hva er det dårligste?
Noen ganger er kjøkkenet skittent og man må kjefte litt.

Er dette et hjem? Hva betyr et hjem for deg?
Det er hjem. Hjem er vel det stedet man slapper mest av på, med mennesker man er godt komfortabel med.