Arkitektstudentens hjem: Ruben Ratkusic

Det er ingen hemmelighet at studenter flest bor ganske kummerlig og aksepterer en standard mye lavere enn resten av befolkningen. Arkitektstudenter jobber ofte med å tegne andres drømmebolig, men hvordan bor de selv? På lik linje med NRKs serie “Arkitektens hjem” skal vi i Tidsskriftet A ta et dypdykk i arkitektstudentens hjem. Denne gangen tar vi turen hjem til Ruben som går i 3. klasse. 


Navn: Ruben Ratkusic
Adresse: Frostaveien
Månedsleie: Eier
Størrelse: 28 kanskje
Antall samboere: Ingen
Etasje: 2.


Nevn en arkitekt som inspirerer deg?

Jeg er superdårlig til å lese bøker og generelt lære meg å kjenne andre arkitekter, men jeg har alltid vært begeistret over Snøhetta. De gjør gjerne mer ut av ting enn det som strengt tatt er nødvendig og er ganske eksklusivt. Men jeg mener det er to forskjellige ting om man skaper eksklusivitet i en privat villa eller om man gjør det til samfunnet og offentligheten. Også liker jeg de nye sedlene.

Hvordan kan man se det i hjemmet ditt?

Jeg tror den inspirasjonen har druknet i IKEA-møblement.

Hvordan har du satt ditt personlige preg?

Jeg tror mine personlige interesser setter et veldig stort preg på leiligheten – i form av bilder på veggene, alt for mange instrumenter, og et alt for tilfeldig spekter av farger. Ellers er jeg blitt ganske glad i spileveggen, som er hjemmelaget.

Hvilket rom er hjerterommet?

Nå er jo leiligheten bare ett rom (eks. bad), men jeg tror “hjertedelen” blir arbeidskroken. Der pleier jeg å gjøre det jeg liker best  – som å lage musikk eller sitte på photoshop.

Hva er konseptet?

For et par uker siden var vel konseptet åpen plan, men så satte jeg opp denne spileveggen, som lager to mer definerte areal for henholdsvis soving og ikke-soving. Så nå er vel konseptet “åpen stue/kjøkken-løsning med koselig sovealkove og tidløs IKEA-innredning”. Jeg tror det er viktig, når hjemmet bare består av ett rom, å kunne gi de forskjellige delene av hjemmet en litt egen karakter slik at man ikke blir preget av monotone omgivelser som ikke spiller på lag med alle de ulike situasjonene man finner i et hjem.


Er det et hjem? Hva betyr et hjem for deg?

Dette er et veldig hjem for meg. Det tror jeg vil si at jeg har mulighet til å slappe av, sove godt, ha besøk og ha en egen sfære som inspirerer og gjenspeiler meg selv.

Hva er det beste med å bo her?

At leiligheten er sørvendt. Og selv om utsikten min blir preget av en ganske stygg parkeringsplass vil det si at jeg får lys så lenge solen står over horisonten – og den er ganske lav, sammenlignet med den “hjemme” i Bergen. Så lenge man har litt tykke sokker på seg og noe mer enn en T-skjorte kan man overleve trondheimsvinteren med å bare ha på varmekablene på badet. Tror også det hjelper på at jeg får en stor varm klem av alle leilighetene rundt meg. Med andre ord skal det ikke mye til for å få det varmt og lyst.

Hva er det dårligste?

At jeg bare har to kokeplater.


Kan du beskrive dette hjemmet med ett ord?

Arealeffektivt (på en god måte)


Hvor høyt er det under taket?

2.68m

Har dette hjemmet noen hemmeligheter?

Det hadde det før. Jeg fant en gang noen eksklusive italienske keramikkasseroller som forrige eier hadde lagt fra seg i et skap man bare når opp til hvis man står oppå kjøkkenbenken.

Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?

Spileveggen er jo en god indikator, selv om jeg tror den har blitt mer inspirert av Tid for Hjem enn arkitektstudiet. 


Er du opptatt av hvordan det ser ut her?

Ja. Jeg tror det er desto viktigere når man ikke er omgitt av andre mennesker til vanlig. Da må man bli omgitt av andre fine ting, selv om det høres litt trist ut. Jeg husker jeg ikke hadde noen planter det første året jeg bodde her, men så kjøpte jeg en kaktus på IKEA, og det gjorde en verden av forskjell. Da ble det liksom liv.

Foto: Nikolay Hjertaas