Uanonym arkitektrevy

Tekst: Marina Skanche, (Skrevet 17.mars 2017)
Foto: Hannah Hoem Grelland

Torsdag den 23.02.2017 skrev seg inn i historien som premieredatoen for den aller første arkitektrevyen i universet. I alle fall den første satt opp av studenter på arkitekturstudiet ved NTNU. 103 år etter linjeforeningens grunnleggelse, opprettet Arkitekturstudentenes Broderskab undergruppen som skulle være ansvarlig for å sette opp den første arkitektrevyen noen sinne.

På starten av høstsemesteret 2016 begynte organiseringen av revyen. Det ble arrangert opptak og auditions for å få med engasjerte arkitekturstudenter som ønsket å være med på å realisere prosjektet. Etter hvert som utviklingen av revyen hadde kommet i gang, begynte forestillingen sakte, men sikkert å ta form. Etter slippet av revyens navn «Anonyme Arkitekter» mot slutten av året, ble revyworkshoppene og øvingene intensivert fram til premieredatoen i februar.

Handlingen i revyforestillingen «Anonyme Arkitekter» er bygget rundt en satirisk tilnærming til NTNUs fusjoneringstaktikk de siste årene. Revyens introduksjonssekvens forteller hvordan universitetets rektor Gunnar Bovim har blitt stormannsgal og ønsker å ta over verden ved å fusjonere alt med NTNU. Når han så bestemmer seg for å sette opp et uestetisk byggverk på Gløshaugen, tar arkitekturstudentene fatt og organiserer seg i en motstandsbevegelse kalt «Anonyme Arkitekter».

Gjennom 25 forskjellige revynummer tar forestillingen også for seg studentlivet på Gløshaugen, aktuelle samfunnssaker og absurde situasjoner. Sketchene ble fremført med mange interne vitser, men også en rekke popkulturelle referanser og flere merkelige karakterer. Ikke minst var en selvironisk fremstilling av arkitekter, arkitekturstudenter og deres utrykk, som for mange kan virke noe svevende, et gjennomgående tema i revyen.

I revyens hovedhandling skal en gruppe studenter stoppe rektor Bovims plan om verdensherredømme. 

“Et forrykende og intelligent show om NTNUs ekspansjonsiver sett med arkitektstudentenes øyne. Herlige karikaturer som driver gjøn med både makthavere og arkitektkulturen, alt fremført med overskudd, stil og talent. Forestillingen drives frem fra høydepunkt til høydepunkt med strålende enkeltprestasjoner blant musikere og skuespillere, godt understøttet av dyktige tekstforfattere og scenearbeidere. En uforglemmelig kveld som forhåpentligvis er starten på en tradisjon. TAKK!”

Bjørn Normann Sandaker (Professor i Architectural Technology)

Selv om flere av replikkene inneholdt en del «tegnesal-sjargong», og mye av humoren var myntet på arkitekturstudenter, ble revyen også godt mottatt fra utenforstående.

“Til tross for at det var den første revyen produsert av Broderskabet, klarte de å skape en gjennomført morsom revy, som fikk oss til å le av alt fra ekstremt pølsesalg-scener til interne arkitektspøker, i tillegg til å spille for sitt publikum med karikering av situasjoner enhver student vil kjenne seg igjen i. En meget imponerende forestilling, og der flere linjeforeninger har hatt noe oppstartskinker, var det ingenting annet enn en gjennomført oppvisning som fikk oss alle til å gispe etter mer. Lokalet var trangt og lite, med begrensede tekniske virkemidler, men de klarte likevel å skape enorm romfølelse! Skulle nesten tro de var kunstnerisk anlagt…”

Magnus Iben Holt (styret for linjeforeningen Omega)

Den drøyt to timer lange forestillingen var bygget opp fra bunnen av, ved hjelp av dyktige arkitekturstudenter fra ulike årstrinn. I Pstereo-festivalens lagerlokaler på Nyhavna fikk revyens byggegruppe satt opp et solid sceneområde. På førpremieren og de tre utsolgte forestillingene ble dette arenaen hvor resten av revygruppa presenterte resultatet av et semester med hardt kreativt arbeid og intense øvinger. I tillegg besto forberedningsperioden av en del revymøter preget av improvisasjonsøvelser, komiske diskusjoner og forsøk på å føre Mariekjeks fra panna til munnen – kun ved hjelp av ansiktsbevegelser.

En rekke roller måtte fylles for å klare å sette opp revyforestillingen, og det ga studentene mulighet til å kunne bidra ut i fra ulike evner og interesser. Dette inkluderer både skuespillere, tekstforfattere, scenearbeidere, byggere, band, dansere, kostymeansvarlige og ikke minst hyggegruppa som sørget for å holde motivasjonen oppe med servering på både revyøvingene og forestillingene.

Lukas Hardoy i sin tolkning av professor Fredrik Lund. 

Ut fra flere tilbakemeldinger fra publikummere virker det som interessen er stor for å fortsette oppsetninger av arkitektrevyen. Blant disse er Fredrik Lund, som etter å ha sett forestillingen to ganger, gir følgende respons;

EN SOLSTRÅLE I VINTERNATT”

Det ser ju inte klokt ut” er et godt, gammelt svensk uttrykk. Men det er vel heller uvanlig, enn uklokt, at en godt voksen mann går og ler høyt på gaten mitt på blanke, trønderske, nitriste formiddagen;  så folk snur seg.Det var meg.

Jeg hadde vært på arkitektrevy.

Dagen før.

Disse unge folkene, de fleste fra 1.årskurs…..fan vad jag blev impad, asse……… SÅ mye arbeid, så mye glede…så mye nerve.

Jeg sa til en kollega på skolen litt senere den fredagen: “det er det beste prosjektet jeg har sett her på skolen”!           ( lang stillhet, ) så:…….”Hæ?”Jepp, seriøst!

Du må gå!!!!

Det var noe med tonen, klærne ( type korsmoelever, type 1967) hele settingen……musikken….det traff en nerve….arkitektene i Trondheim – nerven kanskje? For den er særegen, annerledes enn nede i hovedstaden, ja så absolutt!   Utrolig godt gjort.  Og så den pussige, rare, på grensen til helt i oppløsning – aktige regien; og de veldig gode person – innsatsene!  Hele tiden veldig komisk, og veldig…….hmmmm……merkelig!

Det ubegripelige, hjerteskjærende drama som skildres, med den ekspansive Bovim, og de kloke arkitektstudentene, som klarer å stoppe ham, halvt druknet i noen spesielle og akkurat passe pussige pølse og  arkitektkontorskildringer.

YESSSSS!    Mer av dette takk.  Mer av samme ulla!!!

MYE MER AV SAMME ULLA!!!!!!!

For et fundament; denne fenomenale, fabelaktige, supercoole, ubegripelig livfulle og hinsides useriøse gjengen har bygget,…….. for kommende arkitektoniske revyister,  …….som ved bare å drømme videre i samme ånd kan nå ennå høyere revelleville høyder , med dette som springbrett! ( om mulig?)

Da skal jeg sitte der; på første rad.

HURRAH!

Fredrik Lund (Professor i Arkitektur, NTNU)

Etter hvert vil planleggingen av forestillingen til 2018 bli satt i gang, og allerede før påske vil stillingene som revysjef, produsent, scenograf og PR-ansvarlig bli utlyst. Revygruppa håper at den første oppsetningen har inspirert flere til å bli med og sette opp neste års revy, og ikke minst komme for å se på!