Arkitektstudentenes hjem:

Helene Oppegaard, Tora Grøstad og

Vaar Bothner

Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Det er ingen hemmelighet at studenter flest bor ganske kummerlig og aksepterer en standard mye lavere enn resten av befolkningen. Arkitektstudenter skal daglig jobbe med å tegne andres drømmebolig, men hvordan bor de selv? Parallelt med NRKs serie “Arkitektens hjem” skal vi i Tidsskriftet A ta et dypdykk i arkitektstudentens hjem, denne gangen hos landskapsarkitekturstudentene Helene, Tora og Vaar i Oslo.


Navn: Helene Oppegaard, Tora Grøstad og Vaar Bothner
Adresse: Waldemar Thranes Gate 55
Månedsleie: 6000
Størrelse: 110 m2
Antall samboere: 3
Etasje: 4 etg


Nevn en arkitekt som inspirerer deg?
Det er mange arkitekter og landskapsarkitekter som inspirerer oss mer eller mindre ubevisst.

T: Harald Hals med sin grøntplan for Oslo er genial, samt Piet Oudolfs staudekunst.

V: Jeg har alltid vært fascinert av Le Courbusier. Vil ikke si at modernistenes byplanlegging er noe jeg tar mye inspirasjon fra, men jeg har bygget Villa Savoye i pepperkakehus-versjon, så kan vel si jeg har vært inspirert.

H: Etter et år i Tyskland har jeg blitt skikkelig  Bauhaus-nerd, med Gropius, Van der Rohe og ikke minst Otto Heschler.


Hvordan kan man se det i hjemmet ditt?
Det er umulig å se, men et hjem er alltid et resultat av erfaringer og opplevelser.

Hvordan har du satt ditt personlige preg?
Jeg tror det er enkelt å se hvem som bor på hvilket rom. På Tora sitt rom er det alltid orden og struktur. Det er stilrent og kunst henger på veggene. Kunst, kultur og struktur i skjønn forening.

Helene er askeladden i familien, og samler på ting fra alle steder hun har vært. Hennes rom er et deilig sammensuriun av ting og tang fra fjern og nær. Minner fra gården hjemme i Høland, og pynt fra studietur i Iran.

Vaar kjører minimalisme, og et klesstativ samt noen bøker, en plante, og en lampe på skrivepulten er interiøret på rommet. Dette er delvis fordi hun er glad i å ha det enkelt, rent og praktisk, og fordi alt hun eier er oppbevart hos familiemedlemmer spredt utover landet, og er derfor vanskelig å lokalisere.


Hvilket rom er hjerterommet?
Kjøkkenet. Her drikker vi kaffe hver morgen, og den gode samtale utspiller seg. Vi er også  veldig glade i å invitere til middagsselskap, og med alle bordene i huset plassert på langs har vi fått plass til 20 gjester på kjøkkenet.

Hva er konseptet?
Leiligheten har vært i Toras familie i flere generasjoner. Innredningen bærer derfor preg av detaljer og møbler med ulike stilarter og historier. Ingen stoler er like, og konseptet kan vel sies og være, gjennomført tilfeldighet.

Er det et hjem? Hva betyr et hjem for deg?
Dette er absolutt et hjem. Etter at vi alle har bodd i utallige kollektiv i inn- og utland, føler vi at vi endelig bor i et møblert hjem (i Vaars forrige hjem i California fungerte en oppblåsbar madrass som sofa). Et hjem er et sted der man har en frisone. Et sted der man kan finne ro, og et sted der man har det bra. Da vi alle tre studerer landskapsarkitektur kan det til tider være ganske intenst, og det kan være vanskelig å legge fra seg arbeidet. Vi prøver derfor å holde hjemmet hellig, og skole er derfor forbudt på kveldstid.  

Hva er det beste med å bo her?
Det beste er jo de menneskene som bor her. Men verandaen er også veldig fin.

Hva er det dårligste?
Det tar tid å varme opp denne leiligheten, da det er så høyt under taket, også er det innmari lydt. Vaar som ligger i midten hører både Toras tungpust og Helenes søvnsnakk.

Kan du beskrive dette hjemmet med ett ord?
Åpent ( Vi har store dører mellom alle rommene, og disse er bare lukket når vi sover. Vi er også veldig glad i besøk.)

Hvor høyt er det under taket?
ca 3.5

Har dette hjemmet noen hemmeligheter?
Det bor visst noen spøkelser her, men vi har ikke truffet dem enda.

Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?
Det finnes små hint her og der. Veggpryd, litteratur og diverse verktøy, for å nevne noe.

Er du opptatt av hvordan det ser ut her?
Vi er alle opptatte å ha det fint og hyggelig rundt oss, men Tora trekker nok det lengste strået.