Arkitektstudentens hjem: Mathias Midbøe

Det er ingen hemmelighet at studenter flest bor ganske kummerlig og aksepterer en standard mye lavere enn resten av befolkningen. Arkitektstudenter skal daglig jobbe med å tegne andres drømmebolig, men hvordan bor de selv? Parallelt med NRKs arkitektrunking i serien “Arkitektens hjem” skal vi i Tidsskriftet A ta et dypdykk i arkitektstudentenes hjem.


Navn: Mathias Midbøe
Adresse: Klostergata 74 A
Månedsleie: 4500
Størrelse: Mitt rom: 12 kvm, totalt: akkurat passe
Antall samboere: 3
Etasje: 2


Si en arkitekt som inspirerer deg?
Jeg har aldri vært så personfokusert. Jeg blir inspirert av å se gode løsninger i hverdagen. Da vet jeg sjeldent hvem som var arkitekten bak verket. Det finnes fantastisk mange dyktige arkitekter som skaper små kunstverk som gjør hverdagen litt bedre for mange mennesker. Disse byggene finner sjeldent veien til magasinforsidene, men det er disse byggene som i sum skaper den gode byen. Det er de bygningene og bygningenes ukjente arkitekter som inspirerer meg mest.

Hvordan kan man se det i hjemmet ditt?
Hjemmet mitt er i likhet med arkitektene som inspirerer meg ikke noe som normalt ville nådd magasinforsidene. 

Hvordan har du satt ditt personlige preg?
Jeg kan ikke si at jeg har noen strategi for å sette et personlig preg. I fellesområdene tror jeg ikke det er mange spor etter meg. På rommet har jeg hengt opp stjerner som jeg har fått og også en plakat fra Miljøverndepartamentet med fargekoder som brukes i reguleringsplaner. De fleste møblene er kjøpt på IKEA, bortsett fra senga. De hadde ikke lange nok senger på IKEA til meg da jeg kjøpte seng. Teppet er også litt personlig, det kjøpte jeg på en teppemesse i Iran.

Hvilket rom er hjerterommet?
Stua. Det jeg gjør mest av hjemme er å lage og spise mat, og det foregår som oftest i stua.

Hva er konseptet?
Selv om jeg snart er ferdig utdannet vet jeg ikke helt hva ordet konsept betyr. Kanskje er konseptet her det at man kan se spor fra de som har bodd her tidligere. På doen er det Rocky- og Nemi-hefter fra 2004. Ingen av oss leser Game of Thrones, eller ser på Frustrerte Fruer, men begge deler står i bokhylla i stua.

Er det et hjem? Hva betyr et hjem for deg?
Hvis ikke dette er et hjem er jeg jo hjemløs. Et hjem for meg er et sted jeg alltid har mulighet til å være og hvor jeg også har nogenlunde kontroll over tilstanden.

Hva er det beste med å bo her?
Det er perfekt avstand til Gløshaugen (16 min) og Midtbyen. Det er ganske stille her og de jeg bor med er veldig greie.

Hva er det dårligste?
Utsikten til eneboligene på Øya. Her skulle det vært flere bygårder og utadrettet virksomhet i første etasje.

Kan du beskrive dette hjemmet med ett ord?
Vanlig. Lettere å karakterisere hjemmet jeg bodde i før: slitent.

Hvor høyt er det under taket?
Jeg er jo ganske høy og pleier å bruke meg selv som mål. Når jeg strekker meg klarer jeg å ta i taket, men jeg klarer ikke legge hele håndflata i takplanet, slik jeg kan med 240-tak. Anslår 250 cm.

Har dette hjemmet noen hemmeligheter?
Mulig, men de er i så fall hemmelige for meg også.

Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?
Jeg tror man kan se at en planleggerstudent bor her. Bøkene i hylla vitner om interesse for planlegging. Har finner du blant annet håndbok 140 om konseptvalgutredninger fra Statens vegvesen, og Miljødirektoratets Planlegging for grønnstruktur i byer og tettsteder. De som har vært på besøk mer enn én gang vil også legge merke til at jeg ganske ofte ommøblerer. Jeg liker å teste hvordan rommet kan brukes, og jeg går også lei av å oppholde meg i de samme omgivelsene hele tiden. Jeg er glad vi har årstider.

Er du opptatt av hvordan det ser ut her?
Selv om enkelte ikke skulle tro det, så bryr jeg meg faktisk om det. Om enn på et lavt nivå.