Arkitektstudentens hjem:

Hermine Aliénor Magali Nicole Hedreul

Det er ingen hemmelighet at studenter flest bor ganske kummerlig og aksepterer en standard mye lavere enn resten av befolkningen. Arkitektstudenter skal daglig jobbe med å tegne andres drømmebolig, men hvordan bor de selv? Parallelt med NRKs arkitektrunking i serien “Arkitektens hjem” skal vi i Tidsskriftet A ta et dypdykk i arkitektstudentenes hjem.


Navn: Hermine Aliénor Magali Nicole Hedreul
Adresse: MP. Bruunsgade 35B, 8000 Århus C, Danmark
Månedsleie: 8800 DK
Størrelse: 70 kvm
Antall samboere: 1
Etasje: Ett halvt hus med 2 våningar


Nevn en arkitekt som inspirerer deg?
Peter Zumthor för hans skarpa sinne för matrialitet och byggteknik. Han leker med simpel arkitektur och smarta funktionella lösningar samtidigt som han håller fast vid en sensualitet.

Hvordan kan man se det i hjemmet ditt?
Jag vet inte om man kan se så mycket Zumthor i mitt hem men jag vill gärna att husets charm ska få komma fram. Bjälkarnas svarta färg mot dom vita väggarna är ett enkelt sätt att visa fram husets konstruktion.

Hvordan har du satt ditt personlige preg?
Ett personligt hem för mig är när man kan gå runt och finna små hemligheter som gömmer sig runt omkring. Ibland kan ett vykort från en gammal vän stå framme på bordet och en annan dag kan det vara ett par äggvärmare jag fått av min mor.  Mitt bästa fynd från Århus är en gammal biblioteksvagn som jag hittade på gatan som skulle slängas. När jag såg den, visste jag att det var den jag gått och väntat på, snabbt som bara den rullade jag den hem och fyllde den med böcker.

Hvilket rom er hjerterommet?
Egentligen har vi bara ett stort rum där sovrummet ligger en trappa upp och lite undangömt. Det är skönt för när man klättrar upp där är det ingen som ser en, man försvinner i sin lilla koja men man hör ändå allt som händer i vardagsrummet.  Vardagsrummet och köket är ändå hjerterommet. Det är där vi hänger, spelar spel, dricker vin och får vänner på besök. Det är ett mycket ljust rum där man kan sitta och se på vad grannarna har för sig.

Hva er konseptet?
Konceptet är väl att vi har kombinerat nytt och gammalt. Vi tycker båda om gamla möbler med själ men det får inte bli för mycket. Min pojkvän har gjort en mässinglampa som ser väldigt fin ut tillsammans med den gamla biblioteksvagnen.  

Er det et hjem? Hva betyr et hjem for deg?
“Home is where I lay my hat” – Det har alltid varit min tankegång om hem.

Men det här hemmet är något annat. Här kan jag slappna av, dansa, och bara vara. Här vill jag gärna bli en stund.  


Hva er det beste med å bo her?
Det är vår egna lilla oas här. Huset ligger mitt i stan men samtidigt ligger det undangömt inne i  en gård och här är det alltid tyst.

Hva er det dårligste?
Att det är så många trappor.

Kan du beskrive dette hjemmet med ett ord?
Charmigt

Hvor høyt er det under taket?
2,5 meter och 5 meter (beroende på var man står)

Har dette hjemmet noen hemmeligheter?
Uppe i sovrummet, en trappa upp på skorstenen är det ingraverat “Aarhus”  – en fin detalj i ett så gammalt hus med en historia vi inte vet så mycket om.

Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?
Det ligger ofta skisser framme och under sängen ligger en hel låda med teckningar jag inte kan bli av med… ibland öppnar jag den och blir nostalgisk. Det finns inte så mycket uppbevaringsmöjligheter i vårt hus men då och då tar jag hem mina modeller från skolan och ställer fram i bokhyllan.

Er du opptatt av hvordan det ser ut her?
Ja det är jag. Jag tänker ofta på saker jag vill göra om, bygga och teckningar som borde ramas in och sättas upp. Det är lite som att meditera när jag ordnar i hemmet. Ute i gården har jag många planer, där vill jag bygga en ny bänk,sätta upp lampor oh ordna en grillplats.  Det finns så mycket potential ute i gården att jag ibland blir ivrig. Nu har jordgubbar börjat titta fram, då kändes det lite bättre.