Arkitektstudentens hjem: Fredrik Justnes

Det er ingen hemmelighet at studenter flest bor ganske kummerlig og aksepterer en standard mye lavere enn resten av befolkningen. Arkitektstudenter skal daglig jobbe med å tegne andres drømmebolig, men hvordan bor de selv? Parallelt med NRKs arkitektrunking i serien “Arkitektens hjem” skal vi i Tidsskriftet A ta et dypdykk i arkitektstudentenes hjem denne våren. Førstemann ut er førsteårsstudent Fredrik Justnes.


Navn: Fredrik Justnes
Adresse: Gregus Gate 2
Månedsleie: 3700,-
Størrelse: Soverom: 14 kvm. Hele kåken: Jeg gjetter 90 kvm
Antall samboere: 3
Etasje: 2


Nevn en arkitekt som inspirerer deg?
Det ærligste svaret akkurat nå er George Lucas eller Stanley Kubric. Star Wars-filmen rett før jul ga meg et skikkelig science fiction-kick. Jeg synes slike filmer har mye ved seg. Arkitektur, design, stilkonsepter, detaljer og forestillingsevne uten like. Death Star er kanskje hverken særlig bærekraftig, eller i tråd med plan- og bygningsloven. Men den er unektelig dritfet.  

Hvordan kan man se det i hjemmet ditt?
Heldigvis bare en beskjeden Star Wars-kalender på veggen.

Hvordan har du satt ditt personlige preg?
Det blir helst tingene og noen av møblene jeg hadde med hit som er mer eller mindre personlige. Skrivepulten er et nokså godt eksempel. Klistremerkene på den forteller i grove trekk hva jeg har drevet med siden 1998. Ellers så synes jeg med tiden at det har begynt å lukte bedre her, uten å kunne si helt hvorfor. Det kan være noe psykologisk.

Hvilket rom er hjerterommet?
Kjøkkenet. Eller ganga. Det går for det samme, for kjøkkeninnredningen står plassert i en slags gang som forbinder soverommene med bad, og bad med stue osv. Rommet er leksikon-eksempelet på flaskehals, og fører med seg den goden at fysisk og sosial kontakt ikke blir til å unngå. Kjøkkenganga blir hjertet og hovedpulsåren for de fire blodlegemene i kollektivet, og det er her vi møtes for diverse påfyll før vi igjen sirkulerer videre ut i Trondheim bys kapillærer eller arterier… Eeeeh – vi får metaforer i arkitekturen som eget fag i ARK3, sant?

Hva er konseptet?
Jeg var det siste til å flytte inn, og da fantes det allerede en overordnet tematikk for dekor og veggpryd i leiligheten. Den består av hester, Salvador Dalí og effekter fra Thorbjørn Egners univers. Som innflytter har jeg hittil vært ydmyk og i første runde bidratt til å rendyrke dette.

Er det et hjem? Hva betyr et hjem for deg?
Det er et ypperlig sted å parkere kroppen når man ikke har bedre steder å være. Og det er omtrent det livssituasjonen min krever for tida.

Hva er det beste med å bo her?
Det er uforskammet billig og chill på en generell basis. Samboerne er krem-mennesker.

Hva er det dårligste?
Jeg synes ikke det er noe som er direkte dårlig, men det er et og annet såkalt i-landsproblem. Blokkene som står rundt huset gjør for eksempel at man må gå ned og ut på gata for å få en fornemmelse av hva slags vær eller årstid som hersker. Andre eksempler er småting som en gjennomsnittlig eiendomsmegler lett ville kamuflert med fraseringer som “eksotisk planløsning”, “custom kjøkkeninnredning med sjarm” eller “vintage”.

Kan du beskrive dette hjemmet med ett ord?
Chill

Hvor høyt er det under taket?
Bokstavelig talt, rent fysisk: 238 cm.
På et mellommenneskelig nivå: Tusen Hakuna-matata-meter.


Har dette hjemmet noen hemmeligheter?
Før 1998 huset hjemmet en liten fabrikk som produserte mat til oppdrettsfisk.

Hvordan kan man se at en arkitektstudent bor her?
Man kan se det på at arkitektstudenten som oftest er fraværende. Men kanskje det blir tydeligere om noen år. Jeg opplever nemlig en tendens til at soverommene jeg har bodd på aldri matcher min egen alder. Rommet jeg flyttet fra som 18-åring, hadde for eksempel fortsatt plakaten med Langbein og den lille gangetabellen på veggen, og noen pokaler fra cup med “Just IL gutter 10” i plast. Akkurat her og nå føler jeg at jeg endelig har fått det gutterommet jeg skulle ønske jeg hadde da jeg var 16. Det går rett vei.